Responsiv hemsida

Har du suttit i soffan, sett på TV och samtidigt “slö-surfat” med mobilen eller surfplattan? Har du hamnat på sidor där du måste vrida på skärmen, nypa för att se något och svepa med fingrarna för att överhuvudtaget kunna läsa informationen? Då har du besökt en sajt i behov av responsiv design.

Att göra en sajt responsiv innebär att den är konstruerad för att bygga om sig beroende på vilken skärmstorlek besökaren har. Surfplatta, mobiltelefon eller traditionell dator – hemsidan ändrar sig så den alltid ses på bästa möjliga sätt (se bilderna ovan), oberoende av skärmstorlek. Allt detta leder förstås till en mycket positivare och tydligare upplevelse för besökaren av sajten.

Idag använder man olika enheter på olika plattformar och med olika skärmstorlekar för att surfa på webben. Och det blir allt vanligare att det finns såväl dator som smarttelefon och surfplatta i hemmen och på arbetsplatserna. Ofta flera av varje. Det är med andra ord nödvändigt för företag och sajtägare att anpassa sajterna till olika skärmstorlekar för att innehållet ska nå fram på ett tydligt sätt. Det finns inget värre än att behöva gå bakåt i webbläsaren och välja en annan sajt för att den man just besökt är krånglig att navigera. Om sidan inte är användarvänlig så väljer man en annan.

Daniel Kennett, Webbutvecklare NPP

Hur vanligt är det då att surfa med mobilen? I den årliga studien “Svenskarna och internet” framgår det att över 65 % av de tillfrågade använder sig av internet i mobilen 2013. En markant ökning från 2010 då motsvarande siffra var 22 %. Undersökningen är baserad på 3 000 intervjuer i åldrarna 12 år och uppåt och utförs av .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur), en oberoende, allmännyttig organisation. Undersökningen visar även att två av tre personer har tillgång till internet med mobilen. Siffrorna lär förstås öka.

Har du förresten koll på vilka enheter din hemsida besöks från? Vi bygger alla hemsidor responsiva (så länge inte kunden önskar något annat). Om din hemsida inte är responsiv idag; anpassningen kan göras med relativt enkla medel. Eller mer genomgripande. Du väljer nivån. Välkommen att kontakta oss så får du veta hur vi kan hjälpa dig.

Intresserad av mer fakta från studien “Svenskarna och internet”? Klicka här